Rehevöityneen Mellonlahden puhdistus alkoi – vettä pumpataan Vuoksesta uudistetun automaation avulla

Uusi pumppaamo yhdistettiin Oy Lining Ab:n toimittamaan AQUAVISIO-automaatiojärjestelmään.

Imatralla sijaitsevan Mellonlahden puhdistushanke käynnistyi syksyllä 2021. Parempilaatuista vettä alettiin pumpata Vuoksesta patotien läpi lahteen heinäkuussa 2022. Mellonlahti on paikallisten suosima ulkoilualue, joka sijaitsee kävelymatkan päässä Imatran Valtionhotellilta.

”Mellonlahti on lähivirkistysalueena äärimmäisen tärkeä, ja se on asutuksen ja palveluiden äärellä. Vastarannalla näkyy kansallismaisemaamme Imatrankoskea ja Kruununpuistoa, ja vastapäätä sijaitsee myös rakenteille tuleva Ivon asuinalue”, kertoo Imatran kaupunginjohtaja Matias Hilden.

Ilmakuva mellonlahti2

Patoaminen aiheutti rehevöitymisen ja happikadon

Mellonlahti erotettiin Vuoksesta patotiellä 1980-luvun alussa. Sellutehtaiden jätevedet olivat huonontaneet Vuoksen vedenlaatua, ja eri tahtiin käyvät vesivoimalaitokset aiheuttivat jopa kahden metrin vaihtelua vedenpinnassa.

”Mellonlahden savipitoiset rannat alkoivat sortua veden vaihtelusta, joten senkin takia patotie päätettiin tehdä. Ajatuksena oli, että pohjassa olevat lähteet pitäisivät Mellonlahden veden raikkaana ja siitä tulisi kuntalaisille virkistyskeidas. Sinne oli suunniteltu rantalentopallokenttää, uimalaa, hyppytornia ja vaikka mitä”, sanoo Imatran kaupungin kalastusmestari Tomi Menna.

Patoaminen esti rantapenkkojen sortumisen, mutta pian Mellonlahden vedenlaatu alkoi huonontua. Lahdelmaan muodostui kesällä runsaasti leväkasvustoa ja talvella jäiden alle syntyi happikato.

”90-luvulla teollisuus panosti jätevesien puhdistukseen, ja Vuoksen vesi rupesi paranemaan nopealla aikataululla. Se kääntyikin niin, että Vuoksen vedenlaatu oli parempaa kuin Mellonlahden”, Menna toteaa.

Vuosien mittaan lahden puhdistamiseen on harkittu erilaisia vaihtoehtoja, kuten Imatrankosken voimalaitoksen yläpuolelta vedettävää putkea. Investointi olisi kuitenkin ollut kallis, ja putki olisi pitänyt vetää keskusta-alueen läpi.

”Sellaistakin väläyteltiin, että patotiehen kaivettaisiin muutama aukko ja tehtäisiin sillat. Se olisi ollut edullisin vaihtoehto, mutta savipenkkojen sortuminen olisi jatkunut.”

Pumppaamo vaihtaa Mellonlahden veden kokonaan kuusi kertaa

Mellonlahti3

Parhaaksi vaihtoehdoksi jäi rakentaa pumppaamo, joka pumppaa vettä Vuoksesta patotien läpi Mellonlahteen. Mellonlahden pinta on vähintään 80 senttiä korkeammalla kuin Vuoksen pinta, joten vesi poistuu painovoimaisesti. Poistoputket rakennettiin kahteen syvänteeseen, jotta lämpötilakerrostunut vesi saadaan vaihdettua pohjia myöten.

”Vettä pumpataan 200 litraa sekunnissa, ja ajatus on, että koko Mellonlahden vesimassa vaihtuisi kolme kertaa vuodessa. Laskennallisesti kahden vuoden jälkeen sen pitäisi olla samalla tasolla kuin Vuoksen vedenlaatu”, Tomi Menna kertoo.

Kahden vuoden päästä pumppausnopeutta voidaan pienentää. Ylläpitovaiheessa riittää, että vesimassa vaihtuu kerran vuodessa.

”Ensimmäiset tulokset näyttävät todella hyviltä, ja pumppaamo on lähtenyt toimimaan niin kuin suunniteltiin. Voi hyvinkin olla, että pumpun tehoja voidaan pienentää aikaisemmin.”

Uusi pumppaamo liitettiin olemassa olevaan, Liningin toimittamaan AQUAVISIO-järjestelmään. Automaatio säätää pumppausta virtauksen mukaan, ja järjestelmässä voidaan tarkastella pumpatun veden määrää ja vedenpinnan vaihtelua. Käyttöönotto tehtiin etätyönä, ja Liningin asiantuntija kävi syyskuussa paikan päällä tekemässä tarvittavat hienosäädöt.

“Yhdessä vastuullista vesitekniikkaa on Liningin asiakaslupaus, mistä tämä projekti on äärimmäisen hyvä esimerkki. Luovuudella ja innovatiivisuudella kyetään nykyisten automaatiojärjestelmien avulla rakentamaan ratkaisuja, joilla parannetaan ympäristön tilaa”, sanoo Oy Lining Ab:n liiketoimintapäällikkö Tero Auvinen.

Puhdistushanketta on rahoittanut Imatran kaupungin lisäksi Kaakkois-Suomen ELY-keskus.

Vedenlaatu on tutkitusti paranemaan päin

Ilmakuva mellonlahti1

Muutaman kuukauden pumppaamisen jälkeen Mellonlahden vedenlaatu on lähtenyt silminnähden parantumaan.

”On monta tekijää, miksi vesi alkaa paranemaan silmämääräisesti syksyä kohden, mutta viimeisimmät tutkimustulokset näyttävät siihen suuntaan, että tilanne on lähtenyt jo hyvin korjaantumaan”, Tomi Menna sanoo.

Jatkossa Mellonlahtea on tarkoitus kehittää kalastuskohteena, ja sinne voidaan istuttaa kirjolohta ympärivuotisesti. Imatran kaupungille on tullut jo valtuustoaloite Mellonlahden alueen kehittämisestä edelleen Kruununpuiston kanssa.

”Kehitämme Vuoksea kalastusmatkailukohteena ja muutenkin kokonaisuutena, ja Mellonlahti on osa sitä. Tämä on hieno askel, että saamme veden tilaa lähemmäs luonnonmukaista ja sitä mitä se oli, ennen kuin isot muutostyöt Vuoksella tehtiin”, Matias Hilden toteaa.

Anna määrä:

Lisää